2017-11-23 08:14:18

 

 


Od 1 września - Szkoła Podstawowa nr 2

2017-11-12 20:06:53 ― Redakcja


Zapraszamy na naszą nową stronę internetową!

-Nauka, zabawa, integracja.

2017-10-29 19:11:28

-„Czwartkowy witaminowy zawrót głowy”

2017-10-20 19:57:52

-Integracja w Długim

2017-10-11 20:20:11

 









Współpraca ze szkołą w Eberswalde



ROK SZKOLNY 2003/2004
ROK SZKOLNY 2004/2005
ROK SZKOLNY 2005/2006


ROK SZKOLNY 2007/2008


W dniach 24-27 września 2007 uczniowie z naszego gimnazjum gościli swoich rówieśników z Eberswalde w Niemczech. Było to już piąte spotkanie i jak zwykle młodzi ludzie z obu krajów bawili się świetnie realizując projekt „Ochrona przyrody – obowiązek wobec przyszłych pokoleń”. Uczniowie naszej szkoły i ich koledzy z Goetheoberschule podziwiali Park Narodowy Ujście Warty oraz uczestniczyli w zajęciach w Leśnej Stacji Badawczej w Lubocieszy. Był również czas na zwiedzanie Gorzowa i rekreację na Słowiance. Cele tegorocznego spotkania, czyli popularyzacja zagadnień ekologicznych, przełamywanie barier językowych oraz likwidowanie uprzedzeń, zostały osiągnięte. Goście i gospodarze bardzo szybko znaleźli wspólny język i przyjemność w realizowaniu kolejnych zadań projektu. Tylko pożegnanie było smutne (polały się łzy), a planowana w maju rewizyta nie była żadnym pocieszeniem, bo „to dopiero za siedem miesięcy”.



W czerwcu 2008 r. odwiedziliśmy naszych kolegów z niemieckiej Oberschule z Eberswalde. Wraz z nimi uczestniczyliśmy w realizacji projektu „ZABAWA BEZ GRANIC”. Spędziliśmy tam 4 piękne dni. Najpierw mieszkaliśmy w schronisku „Neue Muehle” położonym w środku lasu, a następnie byliśmy gośćmi niemieckich rodzin. Podczas realizacji projektu nauczyliśmy się działać w grupach i ciekawie spędzać czas wolny. W ciągu trzech dni przygotowaliśmy program artystyczny prezentujący nasze liczne talenty, który został przedstawiony rodzicom i nauczycielom niemieckiej szkoły. Spotkanie zakończył spływ kajakowy po kanale Niederfinow.

 

Digital-System ˆ 2008 CMS by Hubert Skowronek | Wygląd strony zaprojektował Kryspin Bober